Családfakutatás

„…Üzenem a háznak, mely fölnevelt: - ha egyenlővé teszik is a földdel, nemzedékek őrváltásain jönnek majd újra boldog építők és kiássák a fundamentumot s az erkölcs ősi, hófehér kövére emelnek falat, tetőt, templomot.”

(Wass Albert: Üzenet haza)


elérhetőségem: csaladfa2@gmail.com

legutóbbi frissítések

2012.12.04

Fényképek

2012.12.04

(Szlovákia 1869 összeírás)

Kategóriák

Utolsó kommentek

Magyarországi népszámlálások és mikrocenzusok 1784–1996

A magyarországi történeti népszámlálások kiadványainak összesen 128 ezer oldala szabadon hozzáférhető a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár oldalán.4 komment

Románia

 

Magyarország

 

 

 11 komment

Felkerült a Familysearch.com-ra Magyarország református egyházi anyakönyvek tartalmának kereshető adatbázisa, 2.464.298 rekorddal.

 

Az adatbázis ITT található.

 Címkék: online adatbázis református anyakönyv

7 komment

De nem ám. És most nem Árpád-házi Daka Józsefre gondolok, és nem is a sokat vitatott Crouy-Chanel származási vonalra.

Leány ágon nagyon is él, sőt virágzik az Árpád-ház!

Hiszitek vagy sem, a hazánkban jelenleg élő magyar személyeknek nem is olyan kis része, legalább 5 %-a Árpád-házi leszármazott. De mondhatnék ennél magasabb arányt is, valószínűleg nem lenne téves.

Eddigi kutatásaim alkalmával az ismeretségi körömben három olyan ismerős családfáját is sikerült felállítanom, akik Árpád-házi királyaink leszármazottjai – leány ágon -. Pedig olyan nagyon sok ismerős családfáját nem térképeztem fel, tehát az arány elképesztően magas. Természetesen ezt a családfa felállításáig ők nem tudták magukról.

A képlet egyébként roppant egyszerű: Ha sikerül találni a családfában legalább egy – nem armalista - nemesi vonalat, tehát legalább birtokadománnyal rendelkező családi ágat, akkor azt feljebb kutatva - leány ágon - további nemes családok bukkannak fel, melyek közül az egyik – ha szövevényes genealógiai úton is – de nagy eséllyel elvezethet magyar uralkodóinkig.

Mindenkit arra buzdítok, hogy próbálja meg, „bármikor bejöhet” !

 

 

 13 komment

Örömmel jelentem be, hogy a Familysearch.com oldalra felkerültek a felvidéki anyakönyvek (azaz a mai Szlovákia területe), közel az egész régió, 1591-től 1910-ig, minden felekezetet érintve:

 

Felvidéki anyakönyvek 

 (a linket később elhelyezem a kategóriájának megfelelő,  "Anyakönyvek online, anyakönyvi adatbázisok" bejegyzésbe)8 komment

Testamentumok

2011.10.06. | Szerző: Genealogus | Szólj hozzá!

 

 

                       Szólj hozzá!

 Szólj hozzá!

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár elkezdte indexelni az 1820-1895 között keletkezett református anyakönyveit.

A központi kereső itt található.

(A linket később áthelyezem a saját kategóriájába az anyakönyvi adatbázisok közé.)

 Szólj hozzá!

Az óriás családfát Rózsa Géza készítette, idézem:

"melyben a magyar uralkodókat igyekszem fölrajzolni, valamint kapcsolataikat egyéb uralkodóházakkal - különös tekintettel Árpád vezérünk vérének fonalaira, nemcsak férfi, hanem női ágakon is. Jelenleg kb. 2000 személy található (ld. a névmutatóban) az ábrán."

 

Azt hiszem, a szavaknál többet mond a fa, érdemes egy kicsit elidőzni felette. Személy szerint pár apróságot hiányolok belőle, például a Frangepán vonalat nyugodtan el lehetett volna vezetni I. Ferdinánd királyig.

 

A családfa

 

 4 komment

 Címkék: index online adatbázis származás családfa anyakönyv

1 komment

 Szólj hozzá!

Levéltárak

2011.01.30. | Szerző: Genealogus | Szólj hozzá!

 

 

Az Országos Levéltár Lángliliom utcai kutatóterme (mikrofilm)

 

 Szólj hozzá!

Régi újságok

2011.01.24. | Szerző: Genealogus | 1 komment

 

 

 1 komment

 

 2 komment

 8 komment

Magyarország

(ugyanitt felvidéki és több magyar helység, európai és más kontinensek anyakönyvei is) 

 

Külföld és az elcsatolt magyar területek

 481 komment

Vannak, akik azt hazudják mondják, hogy családfát nem lehet interneten kutatni. Tudni kell, hogy ezt főleg azok szeretik hangoztatni, akik a családfakutatást üzletszerűen csinálják, és egy-egy ötperces internetes kutatói munkát többnapos levéltári kutatásnak hazudva mondva százezreket tudnak kérni. 

Szóval pontosítsuk a fenti kijelentést úgy, hogy az legalább félig igaz legyen:

Interneten lehet családfát kutatni akkor, ha:

 • Birtokában vagyunk annak a minimális informatikai tudásnak, ami adatbázisok használatához, valamint bizonyos ingyenes vagy díjköteles regisztrációkhoz szükséges.
 • Van türelmünk és időnk hosszú hónapok alatt felkutatni és megismerni az interneten rendelkezésekre álló adatbázisokat  (ez egy folyamatos munkát jelent, mivel gombaszerűen napról-napra nőnek ki a világhálón a családi adatbázisok, tágítva a kutatási lehetőségeket)
 • Vezetéknevünk, vagy egyik ismert felmenőnk családneve alapján nemesi családból származunk
 • Nem félünk kérdezni, kérdezni, és kérdezni olyanoktól, akik hosszú évek tapasztalatát pár mondatban vázolni tudják, erre tökéletesen alkalmasak bizonyos családtörténeti fórumok, levelezőlisták.

 

Természetesen lehet akkor is családfát kutatni, ha nincs, vagy nem ismert a családban nemesi származás, csak nehezebb lesz a dolgunk. Ennek több oka is van, a teljesség igénye nélkül pár ok:

 • a polgári, vagy szegényebb családok tagjai ritkán bonyolódtak olyan üzleti tevékenységbe, amely személyi vagy családi dokumentumok keletkezését vonta volna maga után
 • a polgári vagy szegényebb családok tagjainak nem volt szüksége a származás igazolására, például házasságkötésnél, tehát nem jegyezték fel és őrizték meg a származásokat igazoló információkat
 • Egyházi anyakönyvezetés Magyarországon 1625 óta létezik, az ezelőtti időkben élt személyekről szinte kizárólag csak családi levéltárak irataiban, regesztákban, adóösszeírásokban és egyéb korabeli dokumentumokban találhatunk említést, de ezek nem nemes személyek esetében ritkán adnak bármiféle plusz információt a keresett személy szüleit vagy származását illetően.

 

Nos, ha valaki mégis arra a szent elhatározásra vetemedne, hogy megpróbálja felkutatni a családját, a következő - esetlegesen negatív - tényezőkre kell számítania:

 • Esetenként pénzbe kerülhet egy-egy adat megszerzése, hiszen az otthonról "előkapom a kutatott helység digitalizált anyakönyveit DVD-n" valakinek a munkájába és idejébe került, aminek a megvásárlása az esetek többségében nekünk pénzbe kerül
 • Eleinte sokat fog káromkodni az olvashatatlanul maszatos reszketeg latin nyelvű írás miatt, míg meg nem szokja
 • Rengeteg nehézség és sikertelenség élmény, és nagyon kevés siker élmény érheti az embert, főleg akkor, ha nem nemes családot kutat
 • Soha többé nem fogja tudni abbahagyni. :)

 

Ha mindezeket számba véve mégis szeretne valaki családot kutatni, akkor olvasson tovább. 

Hogyan kezdjem?

 Először is fel kell vázolni mindent, amit már tudunk a kutatni kívánt családról. Az összes ismert felmenőnket felírni, általában a jól bevált piramis alapkban:

   

Fontos! A családfakutatás nem támogatja a monogámiát, és fordítva sem. Ha már kutatunk, lehetőségeink szerint tisztességesen kutassuk mind az anyai, mind az apai ágakat!

Tévedés, hogy a legfontosabb családi vonalunk az apa vezetéknevén folytatódik! Ne feledje: egy szülő és gyermek génjeinek a fele közös! Ugyanúgy a "felét kapja" valaki az édesanyjától, és az édesapjától. Az, hogy ki milyen vezetéknevet és kitől kapott, egyáltalán nem lényeges a genealogiai kutatás szempontjából. Hiszen amennyire lehet, a genetikai visszavezetést kell szem előtt tartani. 

   Ha felírtuk az összes nevet, igyekezzünk felvezetni a személyek mellé az összes olyan alapvető információt (születési és egyéb dátumok, születési és egyéb helységek, esetenként foglalkozás), amely célirányosíthatja a kutatásainkat.

Igyekezzünk minél többet megtudni felmenőinkről élő rokonainktól. Sose becsüljük le a régóta porosodó nagymama féle asztalfiókokat, padlásokat, rengeteg hasznos iratot találhatunk bennük, amelyek plusz személyeket adhatnak családfánkhoz.

Ha felírtunk minden adatot, kezdésnek körülnézhetünk az Országos Széchenyi Könyvtár gyászjelentés gyűjteményében, melyet Rakovszky István családkutató oldaláról a legcélszerűbb megközelíteni: itt ugyanis valamivel gyorsabb az indexelés, mint a mormonok által üzemeltetett honlapról, a Familysearch-ről. 

 

Gyászjelentések

Ha felírtunk minden adatot, kezdésnek körülnézhetünk az Országos Széchenyi Könyvtár gyászjelentés gyűjteményében, melyet Rakovszky István családkutató oldaláról a legcélszerűbb megközelíteni: itt ugyanis valamivel gyorsabb az indexelés, mint a mormonok által üzemeltetett honlapról, a Familysearch-ről. 

A gyászjelentések a mai napig használatos értesítők, melyben az elhunyt rokonait, barátait, ismerőseit tájékoztatják annak haláláról.

A legrégebbi gyászjelentés ami a gyűjteményben szerepel, az 1700-as évek végén keletkezett. Összességében elmondható, hogy nagyon szerencsés esetben legalább 6 generáció felkutatható az ABC szerint sorba gyászjelentések segítségével.

Figyeljünk oda, hogy amikor valakinek a feleségét keressük, akkor az esetek nagytöbbségében az asszonynevén találjuk meg az adatbázisban.

Anyakönyvek

 Az anyakönyvi kutatás - ha nem vagyunk pontos dátumok birtokában - hosszadalmas, nagy türelmet és tapasztalatot igénylő folyamat.

Több féle módja is lehetséges:

 • Az érintett település helyi anyakönyvei alapján
 • Az Magyar Országos Levéltár mikrofilmjein (Lángliliom utca)
 • Online vagy DVD formában

Bizonyos anyakönyvek online is elérhetőek már, fizetős és ingyenes szolgáltatásokkal egyaránt.
8 komment

Családi Oldalak

2011.01.20. | Szerző: Genealogus | 3 komment

szemerjai Szász család

cholnakosi Cholnoky család

péchújfalusi Péchy család

Sztrányay család

Györe család

Rusvay család

Keresztes család

Nádas genealogy

pálóczi Horváth család

 

 3 komment

Fényképek

2011.01.20. | Szerző: Genealogus | 3 komment

 

Saját fotógyűjteményem (kérem, ha eladó régi fényképei akadnak ne habozzon engem megkeresni az oldalon látható elérhetőségen!)

Fortepan fényképgyűjtemény (1900-1990) 

Vintage városképek (csempe webshop)

Vintage fotógyűjtemény (ggaabboo gyűjteménye)

Vintage fotógyűjtemény (Elinor gyűjteménye)

Régi osztályfotók (Pepi gyűjteménye)

Iparos tablók, csoportképek (Pepi gyűjteménye)

Régi családi fényképek (Forgó Andrea gyűjteménye Pepi oldalán)

Digitális Képarchívum  

Portrék neves mesterektől (Buday Ádám fotóblogja)

Gyimesi emberek

Régi családi fotók (Verner István gyűjteménye)

 

Szentgyörgyi gróf Hugonnai Vilma

- az első magyar orvosnő -

 3 komment

Linkek

2011.01.20. | Szerző: Genealogus | 10 komment

 

 10 komment

Összeírások

2011.01.20. | Szerző: Genealogus | 13 komment

Székely népesség-összeírások:

Székely Oklevéltár 4.  (1575-1627)

Székely Oklevéltár 5.  (1635)

Székely Oklevéltár 7.  (1696-1750)

Székely Oklevéltár 8.  (1219-1776)

 

 Egyéb összeírások:

Az 1715. évi országos összeírás 

Az 1720. évi országos összeírás

Az 1828. évi összeírás Sáros vármegyében (jelenleg Szlovákia része)

Budaörs

 

1720.jpg

 13 komment

A genealógia (görög γενεά "származás" és λόγος "tudomány, tan" szavakból) a Révai nagy lexikona szerint:

"Genealógia (gör.) a. m. származástan. általános jelentősége szerint valaminek leszármazását jelenti. Szűkebb értelemben a nemzetségek (genera) eredetének, leszármazásának és egymásközti összefüggésének tana. Mint ilyen, a történelem segédtudományai között tekintélyes, lehet mondani nélkülözhetetlennek tekinthető. Ettől eltekintve a jogtudomány is egyik legfontosabb segédtanai közé sorolja, amennyiben örökösödési stb. perekben gyakran döntő hatást gyakorol. A Genealógia, mint tudomány két részre oszlik, u. m. elméleti és gyakorlati részre. Az elméleti rész azon szabályok összességét tárgyalja, melyek szerint a leszármazási viszonyok, az egyes ágak rokonsági foka, a családokra vonatkozó adatok összeállítása történik. A gyakorlati rész ezen szabályok alkalmazását tünteti fel."

A genealógia segédtudományként több tudományterület része lehet:
Genealógia (biológia)
Genealógia (történelem)

Legszűkebb értelmezésében:
Családfakutatás

 


 3 komment

Genealogia

2011.01.03. | Szerző: Genealogus | 4 komment

Egy szülő és gyermek génjeinek a fele közös.

Mindenkinek 2 szülője, 4 nagyszülője, 8 dédszülője, 16 ükszülője,

 32 szépszülője van. Így a nagyszülő és unoka esetében

már csak 1/4 az azonosság.

Dédszüleink génjeinek 1/8-át, egy-egy ükszülőnk génjeinek 1/16-át hordjuk magunkban.
És így tovább, a rokonsági fokkal arányosan a

közös családi génállomány egyre feleződik:

Felmenő generáció Rokonok száma Családi

közös gének aránya és becsült száma

(24 000 génnel számolva)


VI. 32 1/16
1500
VII. 64 1/32
750
VIII. 128 1/64
375
IX. 256 1/128
188
X. 512 1/256
94
XI. 1024 1/512
47

Eszerint a tíz generációval korábban, az 1740 körül élt 1024 ősünktől,
mindegyiktől külön-külön, 47-47 gént hordozunk magunkban.4 komment

süti beállítások módosítása