Családfakutatás

„…Üzenem a háznak, mely fölnevelt: - ha egyenlővé teszik is a földdel, nemzedékek őrváltásain jönnek majd újra boldog építők és kiássák a fundamentumot s az erkölcs ősi, hófehér kövére emelnek falat, tetőt, templomot.”

(Wass Albert: Üzenet haza)


elérhetőségem: csaladfa2@gmail.com

legutóbbi frissítések

2012.12.04

Fényképek

2012.12.04

(Szlovákia 1869 összeírás)

Kategóriák

Utolsó kommentek

A genealógia (görög γενεά "származás" és λόγος "tudomány, tan" szavakból) a Révai nagy lexikona szerint:

"Genealógia (gör.) a. m. származástan. általános jelentősége szerint valaminek leszármazását jelenti. Szűkebb értelemben a nemzetségek (genera) eredetének, leszármazásának és egymásközti összefüggésének tana. Mint ilyen, a történelem segédtudományai között tekintélyes, lehet mondani nélkülözhetetlennek tekinthető. Ettől eltekintve a jogtudomány is egyik legfontosabb segédtanai közé sorolja, amennyiben örökösödési stb. perekben gyakran döntő hatást gyakorol. A Genealógia, mint tudomány két részre oszlik, u. m. elméleti és gyakorlati részre. Az elméleti rész azon szabályok összességét tárgyalja, melyek szerint a leszármazási viszonyok, az egyes ágak rokonsági foka, a családokra vonatkozó adatok összeállítása történik. A gyakorlati rész ezen szabályok alkalmazását tünteti fel."

A genealógia segédtudományként több tudományterület része lehet:
Genealógia (biológia)
Genealógia (történelem)

Legszűkebb értelmezésében:
Családfakutatás

 


 



3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://genealogia.blog.hu/api/trackback/id/tr1002591386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepigabi 2011.01.20. 17:23:13

Szép ez a kép! A Te családod van rajta?

aviktoria 2012.10.22. 23:59:58

Nemrég ha ide kattintottam sok felmenőm születési dátumát könnyedén megtaláltam. Most hiába kattintok a katolikus anyakönyvekre, valami SERVICE van kiírva, és semmi sem látható, pedig olyan jó volt :)

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2012.10.23. 00:02:11

@aviktoria: most éppen karbantartják az oldalt, hamarosan elérhető lesz
süti beállítások módosítása